Zostań garncarzem !
Klasa 4 b podczas lekcji historii online o życiu dawnych Słowian dowiedziała się jak własnoręcznie ulepić garnek w domu.
Powstały prawdziwe dzieła, których z pewnością nie powstydziliby się nasi słowiańscy przodkowie. Brawo!
Jak wykonać taki garnuszek?
Do zrobienia masy solnej potrzebne Ci będą składniki, które na pewno znajdziesz w kuchni:
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 450) 1 szklanka soli pół szklanki mąki ziemniaczanej letnia woda.
Składniki
wsyp do miski i stopniowo dodawaj wodę (pamiętaj, aby była letnia wtedy
składniki lepiej się połączą). Wyrabiaj do momentu uzyskania
konsystencji plasteliny lub ciasta na pierogi. Jeśli masa będzie za
rzadka lub zbyt miękka dodaj trochę mąki pszennej.
Jeśli
masa jest już gotowa zacznij od przygotowania dna naczynia ? możesz to
zrobić z jednego kawałka, z którego ulepisz płaskie kółko, o grubości
około centymetra, lub z wałeczka, z którego zrób ?ślimaka? . Jeśli
skorzystasz z drugiego rozwiązania pamiętaj, aby dokładnie zamazać
palcami ślady łączenia!
Masę
solną można wypiekać w piekarniku - poproś o pomoc osobę dorosłą!
Zalecany czas wypiekania to około 90 minut przy temperaturze 100 stopni
(nie używaj termoobiegu!).
Opracowała: Natalia Lasek