Aktualności

25 Listopada - Zostań garncarzem !

-
Zostań garncarzem !

Klasa 4 b podczas lekcji historii online o życiu dawnych Słowian dowiedziała się jak własnoręcznie ulepić garnek w domu.
Powstały prawdziwe dzieła, których z pewnością nie powstydziliby się nasi słowiańscy przodkowie. Brawo! 


Jak wykonać taki garnuszek?

Do zrobienia masy solnej potrzebne Ci będą składniki, które na pewno znajdziesz w kuchni:
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 450) 1 szklanka soli pół szklanki mąki ziemniaczanej letnia woda.
Składniki wsyp do miski i stopniowo dodawaj wodę (pamiętaj, aby była letnia wtedy składniki lepiej się połączą). Wyrabiaj do momentu uzyskania konsystencji plasteliny lub ciasta na pierogi. Jeśli masa będzie za rzadka lub zbyt miękka dodaj trochę mąki pszennej.
Jeśli masa jest już gotowa zacznij od przygotowania dna naczynia ? możesz to zrobić z jednego kawałka, z którego ulepisz płaskie kółko, o grubości około centymetra, lub z wałeczka, z którego zrób ?ślimaka? . Jeśli skorzystasz z drugiego rozwiązania pamiętaj, aby dokładnie zamazać palcami ślady łączenia!
Masę solną można wypiekać w piekarniku - poproś o pomoc osobę dorosłą! Zalecany czas wypiekania to około 90 minut przy temperaturze 100 stopni (nie używaj termoobiegu!).


Opracowała: Natalia Lasek


Galeria